Mimarlık mesleği mensubu olan kişiler en az 5 yıllık mesleki kıdem kazanmaları halinde mimar bilirkişi eğitimi alarak bilirkişilik yapabilmektedirler. Yazımızda, kimler bilirkişi olabilir, mimar bilirkişi ücretleri, sorumlulukları gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
Mimar Bilirkişi Kimdir?
Mimar Bilirkişi inşaat alanını hakkındaki mahkemelerde hâkim ve savcıların dava konusu hakkında bilgisi olmadığı taktirde başvurduğu kişidir. Mimar bilirkişiler inşaat hakkında süren davalara bakar. Davada hakim veya savcının öğrenmek istediği alanda bilgi verir.
Mimar Kimdir?
Mimar bina projesi tasarlamadan, mevcut binayı restore etmeden ve binanın içinde yapılacak düzenlemeden sorumlu olan kişidir. Mimar olmak için 4 yıl eğitim veren bir Mimarlık Fakültesinden Lisans Kademesinde mezun olmak gerekir.
Bilirkişi Kimdir?
Bilirkişi mahkemelerde hâkim ve savcıların bilgisi olmadığı konularda, hâkim ve savcılara bilgi veren tarafsız kişidir. Bilirkişiler davanın yönetim sürecinde davaya yön verir.
Mimar Nasıl Bilirkişi Olur?
Mimarlar Bilirkişi olmak için Bilirkişilik Bölge Kuruluna başvuru yaparak bilirkişi başvurusu yapabilir. Bunun için mimarlardan istenen bazı şartlar ve belgeler vardır. Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan şartlar;
- Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak,
- En az 25 yaş veya üstünde bulunmak,
- Mimarlık alanında en az 5 yıllık bir deneyim sahibi olmak,
- Güvenlik soruşturmasında bilirkişi olmak için herhangi bir engel bulunmaması,
- Sabıka kaydında herhangi bir suç kaydı bulunmaması,
- Herhangi bir terör örgütü ile geçmişi bulunmamak,
- Başka bir adli komisyona kayıtlı olmamak mimarlardan bilirkişi olmak için istenen şartlardır.
- Bu şartları sağlayan bütün bilirkişi adayları belgelerini hazırlar ve komisyona verir. Bilirkişi başvurusu için verilmesi gereken belgeler arasında;
- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasını gösteren belge,
- Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Uzmanlık Belgesi,
- Kişinin en az 5 yıllık fiili çalışma süresini tamamlaması ve bunu bulunduğu bölgedeki bağlı olduğu odaya başvurarak belgelemesi,
- Disiplin sebebiyle meslekten veya memuriyetten ihraç almadığını gösteren belge,
- Son 6 ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğraf,
- Banka hesap numarası, bulunur.
Bu aşamadan sonra komisyon tarafından bilirkişi olmak için verilen belgeler kontrol edilir. Komisyon üyeleri istediği taktirde başvuruyu yapan bilirkişi adayı sözlü ve yazılı mülakata girebilir. Bu tamamen komisyona bağlıdır. Herhangi bir sorun olmadığı taktirde aday, zorunlu olan bilirkişilik temel eğitimini alır ve Mimar Bilirkişi ilan edilir.
Mimar Bilirkişi Eğitimi
Türkiye’de TMMOB Mimarlar Odası Şubeleri tarafından verilen mimarlık bilirkişilik eğitimleri, yılın belirli dönemlerinde kayıt alarak bilirkişilik eğitimi vermektedir. Mimarlık mesleği yapan bireylerin sağlaması gereken şartları yukarı da belirttiğimiz üzere, bu kriterleri karşılayan kişiler, bulundukları illerin mimarlar odalarına başvurabilmektedirler.
Mimar Bilirkişi Ücretleri
Mimar Bilirkişiler aylık olarak herhangi bir maaş almazlar. Baktıkları dava sayısına göre, her davanın koşuluna bağlı olarak değişik miktarlarda ücret alırlar. Bu rakamlar Bilirkişi Daire Başkanlığı tarafından 2023 yılı fiyat tarifesi olarak 690 TL ile 1500 TL arasında belirlenmiştir.
Bilirkişi başvurularının belirli bir tarihi var mı acaba?